ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...

ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...
ЛЮБОВТА ЛИ?ЛЪЖА БИЛО Е ВСИЧКО,КАЗВАТ... НО КОЛКО ИСТИНИ ДО ДНЕС НАПРАВИЛИ СА МЕ ЩАСТЛИВА?!

събота, 28 февруари 2015 г.

ДНЕС Е ...ТОДОРОВДЕН

Тодоровден

В събота след Сирни заговезни българите празнуват Тодоровден, наричан още "Конски Великден," защото се празнува главно за здраве на конете. В тази връзка са и всички обряди, изпълнявани на този ден.
В българския народен календар първата седмица от големите Великденски пости е наречена Тодорова неделя. 

Конните кушии се устройват в чест на Свети Тодор - един от тримата най-почитани от българите светци-конници.

Поверието разказва, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Господ да измоли лято. Когато пристигне, Св. Тодор слиза от коня и забожда маждрака (копието) до него.

А самият светец влиза при Господ, за да го моли да прати лято на земята. И понеже Господ уважава светеца, още докато той изрича молбата си, отвън, на мястото където е забоден маждракът, започва да се издига пара и стопля земята.
В православния календар има шестима канонизирани светци, носещи името Тодор, което означава Божи дар.
Двама от тях се воини-великомъченици - св. Тодор Тирон и св. Тодор Стратилат, в чиито жития има общи моменти. Те са били римски войници, канонизирани заради мъченическа смърт в името на Христовата вяра. Култът към тези двама воини-светии е разпространен в българските земи и е намерил отражение в някои паметници на нашата художествена култура.


Най-старата запазена българска икона е прочутото изображение на св. Тодор Стратилат от Велики Преслав върху глазирани керамични плочки (9-10 в.).

В стенописите от 1259 г. в Боянската църква са образите на трима светии с името Тодор: Св. Тодор Тирон и Св. Тодор Стратилат в редицата на светците-воини, както и Св. Тодор Студит, в чието житие се споменава, че е бил заточен в Аполония (Созопол).
Св. Тодор Студит, Св. Тодор Сикеот, Св. Тодор Освещени и Св. Тодор Трихина са канонизирани заради техните монашески свети дела.

Народният празник Тодоровден обаче няма точно фиксирана дата, зависи от началото на великденския пост и не съвпада с църковния празник на нито един от шестимата светии

Традиционно на българската трапеза има пита, замесена с мая, леща, чорба от гъби.


Имен ден на тази събота празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден.

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!

събота, 21 февруари 2015 г.

Днес е...СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

Да си простим!

Днес източно–православните християни 
празнуват
Сирни Заговезни (Прошка)

Българската православна църква почита църковния празник сиропусна Неделя,наричан от народа Сирни заговезни.

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него, започва Великият пост.

Празникът се нарича още Поклади и Прошка. По традиция на Сирни заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. На някои места в България след вечерното богослужение става опрощаване на църковните служители с християните. Така те следват предупреждението на Иисус Христос: „Ако не простите на човеците прегрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви”.

В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) - това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.
Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели (още известни като бутарници или ботурници). Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък (подострена пръчка, на върха на която е стрелата, на която има специална дупка, за да се закрепи успоредно на пръчката, и по-голямо дърво или сопа, с която се удря пръчката) запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана




За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. 


Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.


„На вечернята в православните храмове срещу началото на поста, наречен Света Четиридесетница, християните си разменят „братско целуване” с думите: „Простено!” „Прости!". Прошка иска по-младия на по-възрастния.
Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството.



В седмицата преди Сирни заговезни в някои тракийски селища тръгват кукерски дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете, разиграват комични сценки и благославят за здраве и плодородие. В групата обикновено има водач, наричан „хаджия”, и „кукерска булка” или „баба” - мъж, облечен в парцаливи женски дрехи и с парцалено бебе в ръце.

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни. Затова и носи идеята за „последно облажаване”. За последно може да се хапват млечни храни. Забраната за сватби след Сирни заговезни също е символична. Постът не означава само вегетарианство. Сексът също е строго забранен. Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието. В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост


" Прощавайте и ще бъдете простени." (Евангелие от Лука)

Прошка за доверие
Таня Мезева

Тежат ни неизречените мисли.
Тегнат необмислени слова.
Изцапани със кал, душите чисти
стигмират с черен белег същността.

И този белег стяга като примка.
Без въздух колабира любовта.
В живота си, изпуснатата бримка
съшиваме  с илюзии  в нощта.

Заровили ножовете дълбоко,
захвърлили наужким горестта
прощаваме, но с поглед от високо
презрително поглеждаме света.

Забравяме, че смъртни сме и носим
кръста` си към Голготата сега.
Но с прошката от други да изпросим,
доверие за нас във вечността.

Да поискаме прошка
и да простим!



http://www.youtube.com/watch?v=GtE9LtuCt4I


петък, 13 февруари 2015 г.

ДНЕС Е...13-ти,петък...

ПЕТЪК,13-ти

"О-о-о,олеле,
ПЕТЪК,13-ти е...
Ден на бедите,празник на лошия,ех,лош късмет...Късам,късам си нервите,свършвам парите...Ден,в който нищо не ми е наред..." :)))

ПЕТЪК,13-ТИ Е НАЙ-СИЛНО РАЗПРОСТРАНЕНОТО СУЕВЕРИЕ СРЕД ЧОВЕЧЕСТВОТО

Днес е петък 13-и, дата, която често се свързва с лош късмет. През деня милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта. Други ще откажат да шофират или да се качат на самолет, а някои ще стигнат по-далече - няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие.

Денят Петък, 13-ти,наричан още „черен петък“, от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни.Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.

Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки).Въпреки всичко много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден.Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него.


Символика на числата

Числата са играели важна роля в човешкия живот. Още от дълбока древност е имало сакрални числа. За Българите (и не само) подобни са били примерно числото три - символ на трите измерения подземно царство, наземно и небесно, по-късно подобен смисъл придобива и в християнството, но там числото три е свещено и заради Св. Троица - Бог, Син и Св. Дух. Числото четири също има сакрален смисъл поради значението му на четирите посоки на света. Седем се смята също за добра цифра,тъй като е съчетание между предните две. Числото 12 е символ на хармонията и пълната затвореност, символизира затварянето на цикъла и началото на нов. 

Защо 13 да е фатално

Ако дадено число не сред свещените,това в никакъв случай не го прави фатално. Защо числото 13,и то точно в ден петък,е станало толкова злощастно?

Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези:

Петък 13-Хипотеза 1

Според номеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Петък 13-Хипотеза 2

Още в древен Рим, по времето когато магията е била позволена и била загадъчно чудо, магьосниците се събирали в група по 12 и никога повече, защото вярвали, че 13 е смъртта

Петък 13-Хипотеза 3

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV  биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Филип Хубавия е стреснат от Ордена най-вече поради отказа да бъде приет в него. Тамплиерите не го приемат в редиците си, узнавайки за скритата му мотивация да стане един от тях. Оказало се, че просто Хубавият крал се нуждаел единствено от богатствата им. Унизен, крал Филип IV започва акцията си срещу Ордена. Благодарение на добре скалъпена секретна операция Филип Хубавия успява да състави дълъг списък от всевъзможни прегрешения на тамплиерите. Всички местни съдии във Франция получават от краля запечатани пликове, които да бъдат отворени едновременно в нощта срещу 13 октомври, петък, на 1 307 г. и да бъдела изпълнена поставената вътре кралска заповед. Тя гласяла - да бъдат задържани по изгрев слънце, в петък, 13, всички тамплиери във Франция, храмовете им - секвестирани, а имуществото им - иззето. Заповедта е изпълнена. Арестувани са хиляди рицари с бели наметала. Черният петък обаче се е оказал фатален и за самия Филип IV, тъй като не се сбъдва заветната му мечта, да обсеби съкровището на тамплиерите. Според преданието, узнали чрез своето разузнаване какво ги очаква, рицарите натоварили богатството си на кораби и до ден днешен си остава загадка, къде се намира то. Арестуваните са изправени пред инквизитора на Франция. Подложени на жестоки мъчения, почти в безсъзнание уж признават извършени от тях престъпления.
 Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Петък 13 - Интересни факти

Правени проучвани показват, че дори и днес в съвременното общество над 80% вярват, че петък 13 е фатален ден.
Интересно е да се посочи, че голяма част от небостъргачите в САЩ нямат 13 етаж. 13 етаж липсва и в някои хотели, които дори нямат стая с номер 13. Явно суеверни са и от Формула 1,където няма болид с този фатален номер. Много любопитен факт е ,че на 13,04,1970 совалката Аполо 13 ,предназначена за мисия до Луната ,се взривява.

Правено е проучване, според което едни от най-известните серийни убици са с 13 буквени имена.

Съществуват поверия, че Ева се поддала на изкушението на "лукавия" именно в петък, че на този ден от седмицата е свършил световният потоп, че Каин е убил Авел в петък, че смешението на езиците сред строителите на Вавилонската кула е станало тогава, че храмът на Соломон е рухнал в петък.

Твърди се, че избиването на младенците от цар Ирод също е започнало в петък, и, разбира се, в петък е разпнат Иисус Христос. Освен това петък дълго време е бил 6-ият ден от седмицата, а числото 6 е свързано с дявола (666 - числото на звяра).

Още повече и дори по-силни са суеверията с числото 13.

Факт е обаче, че древните цивилизации не са били единодушни в страха от числото 13.


Според китайците то носи щастие, същото са смятали и древните египтяни. За тях животът бил стремеж към духовно възнесение, протичащ на етапи - 12 в този живот и 13 - отвъд, в задгробния живот.


Така числото 13 символизирало смъртта - но не като прах и гниене, а като божествена и желана трансформация. След изчезването на египетската цивилизация други култури изкривили значението на числото и го свързвали само със смъртта, а не с почитта към вечния задгробен живот.

Други твърдят, че 13 е било преднамерено "оклеветено" от създателите на патриархалните религии при зараждането на западната цивилизация, тъй като символизира женското начало. То се свързвало с праисторически богини, защото отговаряло на броя лунни цикли в годината (13 х 28 = 364)

 В пещерата Ласко във Франция фреска отпреди 27 000 години показва богинята на земята Лосел, държаща рог с 13 дупки. Освен това думата "фрайди" (петък на английски) произлиза от нордическите богини Фрига и Фрея, символи на плодородието и сексуалността, респективно на женското начало. И тъй като всяко ново нещо отрича старото и го заклеймява, с възхода на патриархалната цивилизация слънчевият календар измества лунния и новото щастливо число е 12. Съответно старото 13 е обявено за прокълнато, а петък като символ на женското става лош ден.

От друга страна, едно от най-ранните табута, свързани с числото 13, очевидно произлиза от индуисите на изток. Те смятат за нещастие събирането на 13 души на едно място,например за вечеря.
Интересно е, че същото суеверие се приписва на викингите, като причината е следният мит. На угощение във Валхала били поканени 12 богове, но злият Локи - богът на пакостите, не бил в списъка. Въпреки това той отишъл и боговете станали 13. След интрига, разпалена от Локи, се стигнало до убийството на Балдер - любимецът на боговете. Заради това викингите смятали, че събирането на 13 души на угощение не е на добро.

Същото нещо потвърждава и Библията. На историческата Тайна вечеря късно в четвъртък се събрали Иисус Христос и 12-те апостоли - общо 13. Предателят Юда напуска преди полунощ, но според тогавашните норми на обществен живот това става в общото време на Мрака, между деня четвъртък и петък.

В резултат Иисус понася своята Голгота в петък - деня на неговото разпятие. Това можеше да бъде единствената смислена връзка между числото 13 и деня петък, ако не беше още един факт, свързан с погром на петък, 13-ти.

Петък 13 мит и легенда

Никога не може да си сигурен дали това е истина дали дадено число е опасно, дали друго е късметлиско но винаги може да се презастраховате от лош късмет
Страхът от числото 13 е силен и днес. Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират ,,черна прокоба" — сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).

Най-голяма вероятност от всички дни в седмицата да се падне 13-и е в петък. И обратното най-вероятната дата за петък е 13-и (и 6-и, 20-и и 25-и).Петък 13-и се среща най-малко веднъж годишно и най-много — три пъти.През 2012 петъци с 13-та дата има през месеците— януари, април, юли


Въпреки предразсъдъците към числото 13, в САЩ някои факти говорят, че то не е толкова нещастно за страната. Интересно е, че Щатите са основани от 13 въстанали срещу крал Джордж III колонии, в резултат на което подписите под Декларацията за независимост са 13. Затова и ивиците на американското знаме са 13, а орелът на герба е с 13 пера на всяко от крилата си.

Освен това на банкнотата от 1 долар се виждат 13 стъпала на пирамидата, 13 букви на латински отгоре й, 13 са буквите в надписа E Pliribus Unum, има 13 звезди над орела, орелът държи в единия си крак маслинена клонка с 13 листа и 13 плода, а в другия - 13 стрели. С 13-ата подправка на конституцията на САЩ са освободени робите. Името на президента Айзенхауер има 13 букви, а той е бил почетен член на мисурския "Щастливия Клуб 13".

Всъщност нито Библията, нито Талмудът или Коранът не нарочват числото 13 като фатално. В юдаизма то дори има щастливо, свещено значение, защото основните догми на религията са именно 13. И други древни народи са смятали 13 за магическо и космическо число. Ацтеките вярвали, че 13 е числото на боговете и затова изграждали по 13 стъпала към върха на пирамидата, на която е горял Свещеният огън.

Техните южни съседи, маите, тачели 13-те богове на горния свят като едно колективно божество. Индийците в храмовете си почитат 13 Буди. За японците числото 13 също е щастливо, както и за китайците. В Кабала и в картите "Таро" числото 13 наистина символизира смърт, но и началото на ново раждане.

За гърците вторник 13 е фатален. Те го свързват с факта, че 29 май 1453г., когато пада Константинопол,е бил вторник.
=//=//=


Различните хора възприемат по различен начин петък 13:



Първата група хора са фаталистите

За тях 13-ти е страшно и опасно явление от което се предпазват с най-разнообразни мистични и предпазни средства. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Тази група хора предприемат действия, които да ги предпазват от дебнещи ги опасности.



Втората група хора

са оптимистите

Те са на другата крайност. 13 е щастливо число, а ако е в комбинация с петък, си е направо подарък от Съдбата. Подобно разбиране намира подкрепата и на "нумеролози" и астролози, които твърдят, че 13 е добро число. Хората - оптимисти, нарочно увеличават активността си на петък 13 , защото вярват, че всичко което свършат днес ще им носи късмет.

Третата група са безразличните към съчетанието петък 13 - то число.

В тази група хора е възприето мнението, че нито числото 13, нито комбинацията му с денят петък или който и да е друг ден от седмицата, носи фатални или щастливи вибрации. Ден като всички останали.


Всеки, съзнателно или не, има определен начин, по който отговаря на събитията и ситуациите. Суеверията са инстинктивна реакция, напълно лишена от причина или логика. Те са съвкупност от ирационални вярвания, често служещи да задоволят собственото ни съзнание и да му помогнат да се приспособи към обстоятелствата.

Поздравът „наздраве”, когато някой кихне, лошият късмет, който се смята, че носят черните котки, или избягването да минеш под стълба – хората се влияят от много неща.
Хората са суеверни, защото това ги кара да се чувстват спокойни за себе си, следвайки определен модел на държание. 
Когато човек очаква да се случи нещо лошо, много вероятно е то да се случи. Векове на ред са зареждали тази дата със страх и отрицателна енергия, от една страна и от друга съответно статистиката се е увеличавала в резултат на тази масова фобия.


Забелязали ли сте, че числото 13 се пада много често в спортната лотария? И в играта на Черен петър, печели този в който е тази карта, защото е най-силна от другите. Защо ли децата не страдат от фобията 13? Защото възрастните още не са успели да им всеят този страх или пък точно напук на тях.

„Който е слаб и се влияе от другите хора, който няма собствено мислене и не може да взема собствени решения – за него всяка дата ще е фатална – и петък 8-ми, и петък 1-ви, и петък 13-ти и петък 31-ви…
А който не се влияе от чужди приказки, който само се вслушва какво приказват другите, просто за да знае мнението им, но си има собствено мнение, което отстоява, който има способността сам да взема решения и да ги отстоява, без да допуска който и да било да му пречи по какъвто и да е начин – за него, ако ще и всички дни от годината да са петък 13-ти – е без значение, и пак ще успее.
Едните хора са малодушни, слаби, манипулируеми от всички други.
 А втория тип хора са силни – те имат собствено мнение, могат да го отстояват, сами избират пътя,по който да минат, възприемат правилно околния свят, не се подават на внушение, а всички думи и информацията,които ги заливат – успяват да я игнорират, или да отсеят нужното и да се възползват от това…
 

 От кои ще бъдете – от малодушните хора, без собствено мнение, или ще бъдете силни, не подаващи се на чуждо влияние – изберете сами


И ако в петък 13-ти черна котка ти пресече път, кажи си: Я какъв късмет! И нищо чудно, ако това ти донесе късмет.





Човек получава това, в което вярва...





понеделник, 2 февруари 2015 г.

ДНЕС Е...Рожденият ден на една фурия...

2 февруари -честит рожден ден на НЕУМОРИМАТА

СТОЯНКА МУТАФОВА!

Някои смело я наричат хулиганката на българския театър. Близките колеги и приятели я сравняват с Ниагарския водопад. Актьорът Коста Цонев/вечна му памет!/,  признаваше, че тя е неговата виагра. Всичко това, но и още много е Стоянка Мутафова.



Често се шегува с годините си, не ги крие, а и едва ли някой изобщо ги взема за критерий. 



Стоянка Константинова Мутафова е може би най-смешната българска актриса. Истинското име на комедийната звезда е Стояна-Мария, но в първия афиш е записана Стоянка и тя решава да запази артистичното прозвище. По онова време се смята, че “к”-то в едно име носи късмет.

Стоянка Константинова Мутафова e родена на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва „Държавната театрална школа” при Народния театър. Учи актьорско майсторство при проф. Залцер в Прага. Участва в театрите „Диск”, „Алхамбра”. Дебютира в ролята на Варя („Брониран влак 14-69” – Вс. Иванов). Работи в Народен театър, Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър “Ал. Константинов”, където работи от 1956 до 1991 г

Личен живот

Стоянка Мутафова има 3 брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той – на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория. Вторият и съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария.

Третият съпруг на Мутафова е Нейчо Попов, актьор. За него тя казва, че е любовта на живота и.С него за първи път се вижда в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ. 



Театрални роли: Зоя („В навечерието” – по И. С. Тургенев), Мария („Дванайста нощ” – У. Шекспир), Канина („Волпоне” – Б. Джонсън), Драгиева, Баба Гицка („Големанов” – Ст. Л. Костов), Матусал ( „Мистерия Буф” – Вл. Маяковски), Г-жа Трифкович („Двубой” – Ив. Вазов), Мерчуткина („Предложение. Сватба. Юбилей” – А. П. Чехов), Мис Щройли („Франк V” – Фр. Дюренмат), Фьокла („Женитба” – Н. В. Гогол), Крокодил („Суматоха” – Й. Радичков),

Онарта („Старчето и стрелата” – Н. Русев), Дорина („Тартюф” – Ж. Б. Молиер), Бабката („Биволът” – Ив. Радоев), Костанда („Свекърва” – Ан. Страшимиров), Мироница („Последен срок” – В. Распутин) и др.Едни от най-силните ѝ роли в театъра са в спектаклите "Госпожа Стихийно бедствие", "Шедьовър", "Магистратите също плачат", "Космонавти".




Играла е в емблематични за киното ни филми като „Специалист по всичко”, „Привързаният балон”, „Кит”, „Езоп”, „Топло”, „Бялата стая” и др.

Има участия в телевизията и естрадата.

Носител на много национални награди и държавни отличия






През 2001 г. получава наградата “Паисий Хилендарски”

През 2002-АСКЕЕР за цялостно творчество

През 2002 г. орден “Стара планина”, I степен

През 2009 г Стоянка Мутафова бе определена
за личност-символ на София



През 2013 г. Стоянка Мутафова става първият носител на голямата награда "Георги Калоянчев",която се дава за цялостен принос за смеха на България




http://www.youtube.com/watch?v=ZRzWYm1f22I


Цитати от книгата „Герой на мегдана”, Ст. Мутафова, Автобиография:


„Театърът, който ме направи „герой на мегдана” и позната даже и на кучетата, не беше само щедър. Той не е лесно място за живеене. В него има и много кал. И ако не се примириш с това, че и теб ще опръска, загиваш. Отдавна вече знам, че талантливият човек рядко е добър човек. В него разни сили се боричкат. И не мирясват. Това е истината за героите на мегдана. Другото са шашми и превземки.”
Из главата „За честта на щуреца”


„Винаги ми е било много трудно да описвам как правя ролята си, какво изпитвам на сцената. Като ми зададат омразния въпрос „Как изиграхте този образ?”, все си спомням за Петя Герганова. „Отде да знам – казваше тя. – Аз ако можех да го обясня, нямаше да мога да го направя.”
Из главата „Опалите на Мерчуткина"




„Не мога да се прехласвам от благодарности към публиката. Артистите много обичат в интервютата да ръсят фрази като „Моят бог е моята публика” или „За мен публиката е всичко”. Как могат да са всичко четиристотин души в салона, дето и лицата им не различаваш? Какъв е тоя бог, дето толкоз лесно му се кланяш? Я по-полека.”
„На вас, уважаеми зрители, които никога няма да ми напишете писмо, няма да ме дръпнете за палтото на улицата с думите „Кажи някой майтап”, няма да ми поискате автограф, няма да ми ръкопляскате за щяло и нещяло, благодаря ви. Не ви виждам, но то не е защото не съм много наред с очите, след като един капак ме фрасна яко по главата, докато играех във „Великолепния рогоносец”. Нито защото се правя на велика. Откак театърът светува, артиста много очи го гледат. Но за мен са ценни вашите. Още веднъж ви благодаря. Ваша Стояна.”
Из главата „Виждам, виждам!”


.Нейни мисли по различни поводи:
:Голяма беда за актьорското съсловие е простотията..."
"Знайте, че сте българи, а се старайте да надминете европейците" — пожелание към младите хора на България, отправено в "Шоуто на Слави" по БТВ; февруари 2007 г.
"Ако реша да лудувам, го правя толкова бясно, че събирам полицията. Не мога по друг начин". — пред в. "Стандарт"; юни 2007 г.
"Всеки човек прави изкуство, а да обичаш родината си е най-голямото изкуство. "— в предаването "Урок по Родолюбие" по тв "БНТ Сат"; април 2009 г.




 Някои я наричат"стихийно бедствие",други"лудетина",а за трети е просто"диагнозата Мутафова"...


Всички обаче са единодушни,че актрисата винаги е била свободна и е внушавала такова състояние на духа и на околните,без да се съобразява с хорското мнение и авторитетите на деня...

Да е жива и здрава,за да дочакаме деня,в който ще видим 100-годишна актриса на сцена!