ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...

ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...
ЛЮБОВТА ЛИ?ЛЪЖА БИЛО Е ВСИЧКО,КАЗВАТ... НО КОЛКО ИСТИНИ ДО ДНЕС НАПРАВИЛИ СА МЕ ЩАСТЛИВА?!

събота, 28 февруари 2015 г.

ДНЕС Е ...ТОДОРОВДЕН

Тодоровден

В събота след Сирни заговезни българите празнуват Тодоровден, наричан още "Конски Великден," защото се празнува главно за здраве на конете. В тази връзка са и всички обряди, изпълнявани на този ден.
В българския народен календар първата седмица от големите Великденски пости е наречена Тодорова неделя. 

Конните кушии се устройват в чест на Свети Тодор - един от тримата най-почитани от българите светци-конници.

Поверието разказва, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Господ да измоли лято. Когато пристигне, Св. Тодор слиза от коня и забожда маждрака (копието) до него.

А самият светец влиза при Господ, за да го моли да прати лято на земята. И понеже Господ уважава светеца, още докато той изрича молбата си, отвън, на мястото където е забоден маждракът, започва да се издига пара и стопля земята.
В православния календар има шестима канонизирани светци, носещи името Тодор, което означава Божи дар.
Двама от тях се воини-великомъченици - св. Тодор Тирон и св. Тодор Стратилат, в чиито жития има общи моменти. Те са били римски войници, канонизирани заради мъченическа смърт в името на Христовата вяра. Култът към тези двама воини-светии е разпространен в българските земи и е намерил отражение в някои паметници на нашата художествена култура.


Най-старата запазена българска икона е прочутото изображение на св. Тодор Стратилат от Велики Преслав върху глазирани керамични плочки (9-10 в.).

В стенописите от 1259 г. в Боянската църква са образите на трима светии с името Тодор: Св. Тодор Тирон и Св. Тодор Стратилат в редицата на светците-воини, както и Св. Тодор Студит, в чието житие се споменава, че е бил заточен в Аполония (Созопол).
Св. Тодор Студит, Св. Тодор Сикеот, Св. Тодор Освещени и Св. Тодор Трихина са канонизирани заради техните монашески свети дела.

Народният празник Тодоровден обаче няма точно фиксирана дата, зависи от началото на великденския пост и не съвпада с църковния празник на нито един от шестимата светии

Традиционно на българската трапеза има пита, замесена с мая, леща, чорба от гъби.


Имен ден на тази събота празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден.

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!

Няма коментари: