ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...

ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...
ЛЮБОВТА ЛИ?ЛЪЖА БИЛО Е ВСИЧКО,КАЗВАТ... НО КОЛКО ИСТИНИ ДО ДНЕС НАПРАВИЛИ СА МЕ ЩАСТЛИВА?!

петък, 13 февруари 2015 г.

ДНЕС Е...13-ти,петък...

ПЕТЪК,13-ти

"О-о-о,олеле,
ПЕТЪК,13-ти е...
Ден на бедите,празник на лошия,ех,лош късмет...Късам,късам си нервите,свършвам парите...Ден,в който нищо не ми е наред..." :)))

ПЕТЪК,13-ТИ Е НАЙ-СИЛНО РАЗПРОСТРАНЕНОТО СУЕВЕРИЕ СРЕД ЧОВЕЧЕСТВОТО

Днес е петък 13-и, дата, която често се свързва с лош късмет. През деня милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта. Други ще откажат да шофират или да се качат на самолет, а някои ще стигнат по-далече - няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие.

Денят Петък, 13-ти,наричан още „черен петък“, от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни.Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.

Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки).Въпреки всичко много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден.Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него.


Символика на числата

Числата са играели важна роля в човешкия живот. Още от дълбока древност е имало сакрални числа. За Българите (и не само) подобни са били примерно числото три - символ на трите измерения подземно царство, наземно и небесно, по-късно подобен смисъл придобива и в християнството, но там числото три е свещено и заради Св. Троица - Бог, Син и Св. Дух. Числото четири също има сакрален смисъл поради значението му на четирите посоки на света. Седем се смята също за добра цифра,тъй като е съчетание между предните две. Числото 12 е символ на хармонията и пълната затвореност, символизира затварянето на цикъла и началото на нов. 

Защо 13 да е фатално

Ако дадено число не сред свещените,това в никакъв случай не го прави фатално. Защо числото 13,и то точно в ден петък,е станало толкова злощастно?

Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези:

Петък 13-Хипотеза 1

Според номеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Петък 13-Хипотеза 2

Още в древен Рим, по времето когато магията е била позволена и била загадъчно чудо, магьосниците се събирали в група по 12 и никога повече, защото вярвали, че 13 е смъртта

Петък 13-Хипотеза 3

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV  биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Филип Хубавия е стреснат от Ордена най-вече поради отказа да бъде приет в него. Тамплиерите не го приемат в редиците си, узнавайки за скритата му мотивация да стане един от тях. Оказало се, че просто Хубавият крал се нуждаел единствено от богатствата им. Унизен, крал Филип IV започва акцията си срещу Ордена. Благодарение на добре скалъпена секретна операция Филип Хубавия успява да състави дълъг списък от всевъзможни прегрешения на тамплиерите. Всички местни съдии във Франция получават от краля запечатани пликове, които да бъдат отворени едновременно в нощта срещу 13 октомври, петък, на 1 307 г. и да бъдела изпълнена поставената вътре кралска заповед. Тя гласяла - да бъдат задържани по изгрев слънце, в петък, 13, всички тамплиери във Франция, храмовете им - секвестирани, а имуществото им - иззето. Заповедта е изпълнена. Арестувани са хиляди рицари с бели наметала. Черният петък обаче се е оказал фатален и за самия Филип IV, тъй като не се сбъдва заветната му мечта, да обсеби съкровището на тамплиерите. Според преданието, узнали чрез своето разузнаване какво ги очаква, рицарите натоварили богатството си на кораби и до ден днешен си остава загадка, къде се намира то. Арестуваните са изправени пред инквизитора на Франция. Подложени на жестоки мъчения, почти в безсъзнание уж признават извършени от тях престъпления.
 Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Петък 13 - Интересни факти

Правени проучвани показват, че дори и днес в съвременното общество над 80% вярват, че петък 13 е фатален ден.
Интересно е да се посочи, че голяма част от небостъргачите в САЩ нямат 13 етаж. 13 етаж липсва и в някои хотели, които дори нямат стая с номер 13. Явно суеверни са и от Формула 1,където няма болид с този фатален номер. Много любопитен факт е ,че на 13,04,1970 совалката Аполо 13 ,предназначена за мисия до Луната ,се взривява.

Правено е проучване, според което едни от най-известните серийни убици са с 13 буквени имена.

Съществуват поверия, че Ева се поддала на изкушението на "лукавия" именно в петък, че на този ден от седмицата е свършил световният потоп, че Каин е убил Авел в петък, че смешението на езиците сред строителите на Вавилонската кула е станало тогава, че храмът на Соломон е рухнал в петък.

Твърди се, че избиването на младенците от цар Ирод също е започнало в петък, и, разбира се, в петък е разпнат Иисус Христос. Освен това петък дълго време е бил 6-ият ден от седмицата, а числото 6 е свързано с дявола (666 - числото на звяра).

Още повече и дори по-силни са суеверията с числото 13.

Факт е обаче, че древните цивилизации не са били единодушни в страха от числото 13.


Според китайците то носи щастие, същото са смятали и древните египтяни. За тях животът бил стремеж към духовно възнесение, протичащ на етапи - 12 в този живот и 13 - отвъд, в задгробния живот.


Така числото 13 символизирало смъртта - но не като прах и гниене, а като божествена и желана трансформация. След изчезването на египетската цивилизация други култури изкривили значението на числото и го свързвали само със смъртта, а не с почитта към вечния задгробен живот.

Други твърдят, че 13 е било преднамерено "оклеветено" от създателите на патриархалните религии при зараждането на западната цивилизация, тъй като символизира женското начало. То се свързвало с праисторически богини, защото отговаряло на броя лунни цикли в годината (13 х 28 = 364)

 В пещерата Ласко във Франция фреска отпреди 27 000 години показва богинята на земята Лосел, държаща рог с 13 дупки. Освен това думата "фрайди" (петък на английски) произлиза от нордическите богини Фрига и Фрея, символи на плодородието и сексуалността, респективно на женското начало. И тъй като всяко ново нещо отрича старото и го заклеймява, с възхода на патриархалната цивилизация слънчевият календар измества лунния и новото щастливо число е 12. Съответно старото 13 е обявено за прокълнато, а петък като символ на женското става лош ден.

От друга страна, едно от най-ранните табута, свързани с числото 13, очевидно произлиза от индуисите на изток. Те смятат за нещастие събирането на 13 души на едно място,например за вечеря.
Интересно е, че същото суеверие се приписва на викингите, като причината е следният мит. На угощение във Валхала били поканени 12 богове, но злият Локи - богът на пакостите, не бил в списъка. Въпреки това той отишъл и боговете станали 13. След интрига, разпалена от Локи, се стигнало до убийството на Балдер - любимецът на боговете. Заради това викингите смятали, че събирането на 13 души на угощение не е на добро.

Същото нещо потвърждава и Библията. На историческата Тайна вечеря късно в четвъртък се събрали Иисус Христос и 12-те апостоли - общо 13. Предателят Юда напуска преди полунощ, но според тогавашните норми на обществен живот това става в общото време на Мрака, между деня четвъртък и петък.

В резултат Иисус понася своята Голгота в петък - деня на неговото разпятие. Това можеше да бъде единствената смислена връзка между числото 13 и деня петък, ако не беше още един факт, свързан с погром на петък, 13-ти.

Петък 13 мит и легенда

Никога не може да си сигурен дали това е истина дали дадено число е опасно, дали друго е късметлиско но винаги може да се презастраховате от лош късмет
Страхът от числото 13 е силен и днес. Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират ,,черна прокоба" — сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).

Най-голяма вероятност от всички дни в седмицата да се падне 13-и е в петък. И обратното най-вероятната дата за петък е 13-и (и 6-и, 20-и и 25-и).Петък 13-и се среща най-малко веднъж годишно и най-много — три пъти.През 2012 петъци с 13-та дата има през месеците— януари, април, юли


Въпреки предразсъдъците към числото 13, в САЩ някои факти говорят, че то не е толкова нещастно за страната. Интересно е, че Щатите са основани от 13 въстанали срещу крал Джордж III колонии, в резултат на което подписите под Декларацията за независимост са 13. Затова и ивиците на американското знаме са 13, а орелът на герба е с 13 пера на всяко от крилата си.

Освен това на банкнотата от 1 долар се виждат 13 стъпала на пирамидата, 13 букви на латински отгоре й, 13 са буквите в надписа E Pliribus Unum, има 13 звезди над орела, орелът държи в единия си крак маслинена клонка с 13 листа и 13 плода, а в другия - 13 стрели. С 13-ата подправка на конституцията на САЩ са освободени робите. Името на президента Айзенхауер има 13 букви, а той е бил почетен член на мисурския "Щастливия Клуб 13".

Всъщност нито Библията, нито Талмудът или Коранът не нарочват числото 13 като фатално. В юдаизма то дори има щастливо, свещено значение, защото основните догми на религията са именно 13. И други древни народи са смятали 13 за магическо и космическо число. Ацтеките вярвали, че 13 е числото на боговете и затова изграждали по 13 стъпала към върха на пирамидата, на която е горял Свещеният огън.

Техните южни съседи, маите, тачели 13-те богове на горния свят като едно колективно божество. Индийците в храмовете си почитат 13 Буди. За японците числото 13 също е щастливо, както и за китайците. В Кабала и в картите "Таро" числото 13 наистина символизира смърт, но и началото на ново раждане.

За гърците вторник 13 е фатален. Те го свързват с факта, че 29 май 1453г., когато пада Константинопол,е бил вторник.
=//=//=


Различните хора възприемат по различен начин петък 13:Първата група хора са фаталистите

За тях 13-ти е страшно и опасно явление от което се предпазват с най-разнообразни мистични и предпазни средства. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Тази група хора предприемат действия, които да ги предпазват от дебнещи ги опасности.Втората група хора

са оптимистите

Те са на другата крайност. 13 е щастливо число, а ако е в комбинация с петък, си е направо подарък от Съдбата. Подобно разбиране намира подкрепата и на "нумеролози" и астролози, които твърдят, че 13 е добро число. Хората - оптимисти, нарочно увеличават активността си на петък 13 , защото вярват, че всичко което свършат днес ще им носи късмет.

Третата група са безразличните към съчетанието петък 13 - то число.

В тази група хора е възприето мнението, че нито числото 13, нито комбинацията му с денят петък или който и да е друг ден от седмицата, носи фатални или щастливи вибрации. Ден като всички останали.


Всеки, съзнателно или не, има определен начин, по който отговаря на събитията и ситуациите. Суеверията са инстинктивна реакция, напълно лишена от причина или логика. Те са съвкупност от ирационални вярвания, често служещи да задоволят собственото ни съзнание и да му помогнат да се приспособи към обстоятелствата.

Поздравът „наздраве”, когато някой кихне, лошият късмет, който се смята, че носят черните котки, или избягването да минеш под стълба – хората се влияят от много неща.
Хората са суеверни, защото това ги кара да се чувстват спокойни за себе си, следвайки определен модел на държание. 
Когато човек очаква да се случи нещо лошо, много вероятно е то да се случи. Векове на ред са зареждали тази дата със страх и отрицателна енергия, от една страна и от друга съответно статистиката се е увеличавала в резултат на тази масова фобия.


Забелязали ли сте, че числото 13 се пада много често в спортната лотария? И в играта на Черен петър, печели този в който е тази карта, защото е най-силна от другите. Защо ли децата не страдат от фобията 13? Защото възрастните още не са успели да им всеят този страх или пък точно напук на тях.

„Който е слаб и се влияе от другите хора, който няма собствено мислене и не може да взема собствени решения – за него всяка дата ще е фатална – и петък 8-ми, и петък 1-ви, и петък 13-ти и петък 31-ви…
А който не се влияе от чужди приказки, който само се вслушва какво приказват другите, просто за да знае мнението им, но си има собствено мнение, което отстоява, който има способността сам да взема решения и да ги отстоява, без да допуска който и да било да му пречи по какъвто и да е начин – за него, ако ще и всички дни от годината да са петък 13-ти – е без значение, и пак ще успее.
Едните хора са малодушни, слаби, манипулируеми от всички други.
 А втория тип хора са силни – те имат собствено мнение, могат да го отстояват, сами избират пътя,по който да минат, възприемат правилно околния свят, не се подават на внушение, а всички думи и информацията,които ги заливат – успяват да я игнорират, или да отсеят нужното и да се възползват от това…
 

 От кои ще бъдете – от малодушните хора, без собствено мнение, или ще бъдете силни, не подаващи се на чуждо влияние – изберете сами


И ако в петък 13-ти черна котка ти пресече път, кажи си: Я какъв късмет! И нищо чудно, ако това ти донесе късмет.

Човек получава това, в което вярва...

Няма коментари: