ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...

ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...
ЛЮБОВТА ЛИ?ЛЪЖА БИЛО Е ВСИЧКО,КАЗВАТ... НО КОЛКО ИСТИНИ ДО ДНЕС НАПРАВИЛИ СА МЕ ЩАСТЛИВА?!

сряда, 25 януари 2012 г.

IN MEMORIAM...


На 25 януари 1938 г.
се  ражда
легендата


Владимир Висоцки




За многобройните поклонници на Владимир Висоцки днешният ден е специален. Защото 25 януари е рождената дата на легендарния поет, музикант и актьор. 

Владимир Семьонович Висоцки е руски поет, певец, театрален и филмов актьор и писател. Той е един от най-известните бардове в Съветския съюз. Написал е около 700 песни и стихотворения, изиграл е 30 филмови роли, изнасял е концерти по цяла Русия и на много места по света (включително и в България).
Въпреки че съветското правителство го признава като актьор, неговите песни остават официално непризнати.
Много от тях засягат забранени по това време в СССР теми.
След женитбата си за Марина Влади (и за двамата това е трети брак) има възможност да напуска родната си страна и да пътува най-вече до Франция и САЩ. От втория си брак с Людмила Абрамова има двама сина - Аркади (роден 1962) и Никита (роден 1964).
И АЗ ПРЕЗРЯХ НАСИЛИЕТО.АЗ -
 ПРИНЦ ХАМЛЕТ - ПЛЮХ НА ДАТСКАТА КОРОНА.
 НО В ТЯХНИТЕ ОЧИ БЯХ ЛУД ЗА ВЛАСТ -
 УБИВАХ ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТРОНА
 ПРОЗРЕНИЕТО Е БОЛЕЗНЕН ВИК.
 СМЪРТТА Е В НАС. И НИЕ С ВСИЧКИ СИЛИ
 ПРИПЛИТАМЕ ЗА ОТГОВОР ЕЗИК,
 БЕЗ НУЖНИЯ ВЪПРОС ДА СМЕ ОТКРИЛИ
В.Висоцки
 Той бе необикновен актьор. Според мнозина изпълнението му на Хамлет е всепризнато от съвременниците му за едно от най-запомнящите се в историята на Шекспировата трагедия.
 Снимайки се в най-различни филми, той не ги е подбирал особено - дори е предпочитал да играе отрицателни персонажи. Но несъмнено ще остане в спомените на хиляди киномани с прекрасното си превъплъщение в ролята на следователя Жеглов от телевизионния сериал "Мястото на срещата не се променя" (1979, реж. Ст. Говорухин).

В последните си години Володя все по-често се обръща към темата за смъртта. Той се отнасял философски към прискърбната тематика. Не можел да се справи със зависимостта си от алкохола, със самоубийствения си темперамент, с чувствителността си и с непоносимостта си към посредствеността.

Той умира едва 42 годишен, на върха на всенародната си популярност на 25 юли 1980 година ,
Официалната версия за смъртта на Висоцки е сърдечен удар. Висоцки умира, когато в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри. Съветската преса не съобщава за неговата смърт с изключение на вестник "Вечерна Москва", и то три дни по-късно.

Въпреки това новината достига до всички краища на Русия и до чужбина. Западните станции, като "Гласът на Америка", свирят негови песни, а пред театър "Таганка", където е работил, се стича огромна тълпа от хора.Независимо от информационното затъмнение, наложено от официалните власти, стотици хиляди развълнувани хора започнали да прииждат в Москва, за да се простят с любимия си бард.
Въпреки официалните спънки, Владимир Висоцки е изпратен като национален герой.
Невиждано множество от скърбящи мъже и жени участвало в неофициалната церемония по прощаването, което снимали само чуждестранни телевизионни компании.
В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.Според полуофициални данни 40 хил. души са изпратили Владимир Висоцки в последния му пътСбогуването с Висоцки е отбелязано в книгата на рекордите Гинес като най-мащабното в света.

На погребението му един от отговорните работници на ЦК на комсомола удивено попитал: „Защо се е събрал толкова много народ?!” Един знаменит телевизионер от онова време му отговорил: „Разбирате ли каква е работата? Тези хора слушат Висоцки, а не вас, извинете ме”.

След смъртта му други руски бардове като Булат Окуджава и Юри Визбор пишат песни за него. Марина Влади написва книга за него. Има и астероид, който е кръстен на Владимир Висоцки. През 1986 година посмъртно му бива дадено званието заслужил артист, а през 1987 година излизат игрален и документален филм за него.
В курорта Вършец паметникът на руския поет, актьор и бард Владимир Висоцки не остава без цветя.

Паметникът във Вършец е издигнат през 2007 г. и е първият у нас и вторият в Европа извън Русия.
По-рано паметник на поета е издигнат само в Полша

Паметникът на световно известния бард се намира в централната градска част на курорта в началото на парка “Слънчевата градина”,
който се разхождат всички почиващи.
Той е открит от сина на поета Никита Висоцки.

Автор на паметника е скулпторът Георги Чапкънов.



"...Я люблю-и значит я живу..."



http://www.youtube.com/watch?v=UWervfsipP4


Каквото и да напишем за Висоцки - все ще е недостатъчно!


2 коментара:

Pepa Maglova каза...

НЕПОВТОРИМ, НЕЗАБРАВИМ, НЕУМИРАЩ - АКТУАЛЕН И ОЩЕ ВЕКОВЕ НАПРЕД ВЪВ ВРЕМЕТО !!!

НАДЕЖДА ИСКРОВА каза...

Цани, благодаря ти за паметта към Висоцкий! Един от хората, които ще помня със сърцето!