ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...

ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...
ЛЮБОВТА ЛИ?ЛЪЖА БИЛО Е ВСИЧКО,КАЗВАТ... НО КОЛКО ИСТИНИ ДО ДНЕС НАПРАВИЛИ СА МЕ ЩАСТЛИВА?!

сряда, 25 януари 2012 г.

Сбогом на една легенда...


На 25 януари
си отиде от нас още една легенда
на българското кино-
КОСТА ЦОНЕВ...
 
Големият български актьор Коста Цонев почина на 82-годишна възраст.


Коста Цонев е роден в София на 3 юни 1929 г., макар във всички документи да е записана рождената дата 10 юни, пише в биографичната му справка, разпространена от БТА. Работи от 14-годишна възраст, когато баща му умира. По-късно го пресъздава художествено в мюзикъла "Баща ми, бояджията" по сценарий на брат му писателя сатирик Васил Цонев.През 1952 г. завършва Държавното висше театрално училище (дн. НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов") специалност актьорско майсторство в класа на Стефан Сърчаджиев. Изключително влияние му оказват и големите майстори на театъра Кръстьо Сарафов, Константин Кисимов, Георги Стаматов, Марта Попова.

През 1952 г. дебютира в ролята на Антон ("Младостта на бащите" - Б. Л. Горбатов) в Народния театър за младежта (дн. Младежки театър "Николай Бинев"), където работи в продължение на 14 години. От 1966 до 2001 г. играе на сцената на Театър "София". Гастролира в Театър 199. Едновременно участва и на естрадния подиум, пее, танцува, пробва всички варианти на актьорската игра. В създадения през 1965 г. Театър на поезията и естрадата изиграва ролята на Дон Кихот, образ, който го съпътства цял живот.



Има два брака с Анахид Тачева.Имат син- говорителя и телевизионен водещ  Димитър Цонев и дъщеря Теодора.






До последния си дъх бе женен за Елена Цонева.


"Коста Цонев е цяла епоха", каза министър Вежди Рашидов миналата година на 24 май, когато връчи отличието "Златен век" на съпругата му Ели Цонева.

Изпълнил е общо над 70 роли в киното. Ролята на разузнавача Емил Боев в няколко филма по сценарии на Богомил Райнов му носи огромна популярност: "Господин Никой" (1969), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), "Голямата скука" (1973), "Реквием за една мръсница" (1976), "Умирай само в краен случай" (1978), "Тайфуни с нени имена" (1979).


Той дебютира в киното още като студент през 1951 г. в малката роля на немски офицер във филма „Тревога", а след това изпълнява все централни роли в "Командирът на отряда" (1959), "В тиха вечер" (1960), "Бедната улица" (1960), "Бъди щастлива, Ани" (1961), "Баща ми бояджията" (първият български филм мюзикъл), "Басейнът" и мн. др.



В "Сватбите на Йоан Асен" се снима в две роли, тъй като му се налага да замести починалия по време на снимките Апостол Карамитев в ролята на Йоан Асен, а изпълни и ролята на царския брат Александър.

Участвал е и в почти всички телевизионни сериали през миналия век: "На всеки километър", "Демонът на империята", "Изгори, за да светиш", "По дирята на безследно изчезналите", "Дом за нашите деца", "Бащи и деца", "Неизчезващите" и др.


Една от най-известните му роли е тaзи ,на Дон Кихот в телевизионната постановка "Дон Кихот или Човекът от Ламанча".Той признаваше, че се чувства най-близък с рицаря на печалния образ.

„Философията на дон Кихот е нещо много вечно, много истинско. 400 години, тази книга е написана преди 400 години и славата, мъдростта на този образ не е увехнала” – думи на Цонев.

През годините Цонев работи в Младежкия театър и Театър "София". Изиграва образи като Дон Жуан в "Каменния гост" от Пушкин, Меки Ножа в "Опера за три гроша", Крал Ричард III в "Както ви хареса" от Шекспир, Чорбаджи Петко в "Първите" и Рене Галимар в "Мадам Бътерфлай".


През 2001 г. започва политическа кариера в листата на НДСВ и е избран за депутата в 39-ото Народно събрание. През 2005 г. е избран за народен представител и в 40-ото Народно събрание.
През 2001 г. Коста Цонев издаде мемоарната си книга "Дон Кихот от Красно село", а през 2007 г. - книгата изповед "Моите жени, моите роли".

Последният филм с негово участие е "Шантав ден" от 2004 г. на режисьора Силвия Пешева, в който си партнира с актрисата Весела Казакова.
През 2007 г. актьорът отново изигра своята емблематична роля - тази на Дон Кихот в Народния театър в гостуващия мюзикъл "Дон Кихот - човекът от Ла Манча" под режисурата на Димитър Шарков.


През 1976 г. е удостоен със званието народен артист. Лауреат е на Димитровска награда (1980). Носител е на орден "Стара планина" първа степен (1999). През февруари 2000 г. е удостоен с наградата на Съюза на българските филмови дейци за цялостен принос към българското филмово изкуство. 
Една от последните му появи в медийното пространство беше на церемонията по раздаването на наградите „Аскеер” през май 2011 г.
*******
"КОЙ Е ТОЗИ КОСТА ЦОНЕВ"
"Кой е този холивудски актьор, какъвто в Холивуд нямат? Който не може да преброи ролите и почитателите си? Който и над 80 години си остава един млад Дон Кихот?"

Документален филм.
България, 2009г.
http://www.youtube.com/watch?v=VrPolwJHrwI
*********
Трудно се намират точните думи,за да опишеш своята болка и мъка...Годините не с важни,по-важна е дирята,която оставяш след себе си...А КОСТА ЦОНЕВ остави дълбока следа в живота ни!Споменът за него ще живее в десетките образи,създадени в киното и театъра,които със своята естетическа стойност оставиха свой отпечатък в българската душевност...
ПОКЛОН  пред ТАЛАНТА!!!


"Идалгото в мен"-Ясен Ведрин
в памет на Коста Цонев


********
http://www.youtube.com/watch?v=2hVjSCGqU1A




http://www.youtube.com/watch?v=Lb9x_wpVfxg

Няма коментари: