ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...

ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...
ЛЮБОВТА ЛИ?ЛЪЖА БИЛО Е ВСИЧКО,КАЗВАТ... НО КОЛКО ИСТИНИ ДО ДНЕС НАПРАВИЛИ СА МЕ ЩАСТЛИВА?!

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Оптимизъм и още нещо...

Оптимист или
песимист?

Ти избираш...



Не всички са наясно какво значи да си оптимист. Повечето хора са настроени отрицателно към това понятие, защото считат, че да си оптимист означава да вярваш в невъзможни неща, да си мислиш, че всичко е приятно и хубаво и да живееш в собствен нереален свят на щастие и доброта. Вроденият прагматизъм на хората тук надава вой и не позволява и дума да се каже в полза на оптимизма. Но според мен тук има едно грандиозно объркване.


Да си оптимист не означава да виждаш в розово и да не забелязваш проблема. Оптимизмът е по-скоро отношение към нещата, начин на мислене, при който човек вижда не само проблема, а и неговото решение. Докато негативно настроените личности виждат предимно проблемите и виновниците за тях, то позитивните отчитат тези фактори, но търсят решението… За тях е по-важно да се развиват и да вървят напред, решавайки проблемите, отколкото да се вайкат и да оплакват наличието на същите тези проблеми.


=//=//=//=

“Един песимист вижда трудността във всяка възможност, а оптимистът, възможности във всяка трудност. ” Уинстън Чърчил
*
Песимистът взема на заем проблеми, оптимистът дава на заем кураж. – William Arthur Ward
*
По-добре е да си оптимист, който понякога греши, отколкото да си песимист, който винаги е прав. – Анонимен
*
Никога не ставай песимист; песимистът е прав по-често, но оптимистът се забавлява повече, а и нито един от двамата не може да спре хода на нещата. – Robert Heinlein
*
Никой песимист досега не е разкрил тайните на звездите, не е отплувал към липсващи на картата земи и не е отворил нова врата за човешкия дух. – Helen Keller
*
Никога не съм виждал някъде да са издигнали паметник на песимист. – Paul Harvey
*

Песимист: човек, който от двете злини избира и двете. – Oscar Wilde
*
Няма по-тъжна гледка от млад песимист. – Mark Twain
*
Не се смятам за песимист. Мисля, че песимист е някой, който очаква да завали, а аз вече съм целия мокър. – Leonard Cohen
*
Винаги вземай назаем пари от песимист – той не очаква да му ги върнеш.
*
Песимист е човек, който гледа морето от мляко и мед и вижда само калории и холестерол.

=//=//=//=

Как да бъдеш оптимист


1. Спри да мислиш, че целия свят е настроен срещу теб. Това е абсолютно нелогично и няма никакви научни основания. Да вярваш, че вселената се е подредила по такъв начин с единствената цел да направи живота ти нещастен е както нелогично, така и егоистично. Спри да си мислиш, че си разгадал смисъла на света. Понякога лошите случки водят до нещо хубаво. Не можеш да предвивиш бъдещето, така че няма как да си сигурен, че всичко, което те очаква, е лошо.

2. Потърси причината за своя песимизъм. Негативизма може да се е породил още в твоето детство, когато си наблюдавал случващото се около теб и си правел изводи за това как функционира света. Ако всичко, което си срещал до сега са били разочарования, предателства и провали, нищо чудно, че очакваш същото и от бъдещето. А може би си възприел негативното отношение от някой близък, който е имал влияние върху твоя живот и е оформил начина ти на мислене. Каквато и да е причината за песимизма ти, колкото по-скоро я откриеш и разбереш, че негативизма ти се дължи на нея, а не на общото състояние на света, толкова по-бързо ще можеш да промениш гледната си точка.

3. Разбери, че миналото не е същото като бъдещето. Само защото си бил нараняван или разочарован, не означава, че това ще се повтори отново. В миналото ти е имало много неща, които не си можел да контролираш и на всеки се случва понякога да няма късмет – ти не си изключение. Но в живота ни има много неща, които можем да контролираме и именно в тях се крие възможността за промяна. Ден или седица, която започва лошо, не завършва непременно по същия начин.

4. Виж себе си като причина, а не като човек, който само търпи резултатите. Не трябва да се чувстваш жертва на обстоятелствата. Спри да си мислиш какво ти се случва и започни да мислиш за това, което можеш да накараш да ти се случи. Ако не си доволен от начина си на живот в момента, постави си нови цели и продължи напред. Използвай негативните събития от миналото, за да изградиш своя характер и да вземаш по-добри решения в бъдеще, вместо да се превръщаш в някой, който избягва риска на всяка цена. Понякога е необходимо да поемеш риск, за да получиш награда. Нещо повече, непредприемането на действие също е вид действие. По-добре да играеш за победа, отколкото да се опитваш да не загубиш.

5. Приеми болката, провала и разочарованието като част от живота, а не като единственото нещо в него. Животът включва поемането на много рискове всеки ден и не всички от тях имат хубав край. Именно в това е смисъла на риска. Но понякога този риск ще води и до победа. Винаги е по-добре да имаш смесица от победи и провали, отколкото да нямаш нито едното от двете. В иделания случай победите ще са повече от провалите, но никога няма да достигнеш до тях, ако не опиташ.

6. Бъди благодарен. Всеки има нещо, за което да е благодарен. Направи списък с хубавите неща, които са ти се случили. Ако не ти хрумва нищо, значи не мислиш достатъчно усилено. Ключа към оптимизма е в осъзнаването на ползите и възможностите във всяка ситуация и разбирането, че нещата винаги може да са по-зле. Вземи лист харитя и химикал и напиши всички хубави неща, които ти хрумват. Всеки път, когато изпаднеш в лошо настроение можеш да ги прочетеш и да си припомниш, че нещата не са толкова зле, колкото изглеждат.

7. Използвай положителни изрази. Напиши на лист хартия това, което се опитваш да промениш в начина, по който гледаш на света наоколо. Например: „всичко е взъможно”, „винаги имам избор” или „аз контролирам своето отношение към живота”.

8. Помни, че животът е кратък. Когато си в лошо настоение и чувстваш, че бъдещето ти готви само лоши неща, припомни си, че всяка минута има значение и всяка секунда прекарана в тъжни мисли отнема от времето, дадено ти да се наслаждаваш на живота. Песимизмът е непрактичен, защото те кара да мислиш за неща, които още не са се случили и може въобще да не се случат, вместо да вземеш да свършиш нещо. Песимизмът води до нерешителност. Той отнема от времето ти, а времето е ограничен ресурс, който не можеш да приемаш за даденост.

9. Бъди балансиран оптимист. Никой не те кара да се прествруваш, че никога до сега не ти се е случвало нещо лошо или че няма да ти се случи в бъдеще. Това може да доведе до лоши решения и да позволи на хората да се възползват от теб. Вместо това бъди рационален оптимист, който приема и добрите и лошите неща с надежда, че добрите ще са повече и който разбира, че да си песимист не води до нищо хубаво, Бъди готов за най-лошото, но се надявай на най-доброто – първото те прави разумен, а второто те прави оптимист.


Това не е рецепта, която ще те направи оптимист за 5 минути. Просто няколко хубави идеи, които могат да те накарат да се замислиш и да видиш, че в животата ти има и много хубави неща, които може би не забелязваш достатъчно често.

=//=//=//=



И малко по-весело:)))


Човек може да бъде убеден песимист преди обяд и оптимист, вярващ в свободата на духа, след него. – Aldous Huxle
*
Както оптимистите, така и песимистите имат принос към обществото. Оптимистът е създал самолета, песимистът – парашута. – Gil Stern

*
Оптимистът стои до дванайсет вечерта, за да види пристигането на новата година,а песимистът – за да се увери, че старата си е отишла. – Bill Vaughan
*
Оптимистът може да види светлина там където такава няма, но защо му е на песимиста винаги да тича да я изгаси? – Michel De Saint-Pierre
*

Оптимист, реалист и песимист отиват при лекар. И тримата заболели по едно и също време, точно преди една седмица.
Доктора пита всички:
- От колко време си болен?
Оптимистът отговаря:
- Съвсем скоро, вчера нямаше дори и една седмица.
Реалистът:
- Точно преди седем дена.
Песимистът:
- След три седмици ще стане месец.
*
Оптимист и песимист си говорят за положението в страната. Оптимистът, явно вече разочарован, казва:
- Както е тръгнало, май всички ще стигнем до просия.
Песимистът:
- Да просим? А от кого?
*

Песимистът вижда само един безкраен тунел. Оптимистът вижда светлина в тунела. Реалистът вижда тунела, светлината и идващ влак. А машинистът вижда трима идиоти, седящи на релсите.
*
Песимист е жена, която си мисли, че мястото е прекалено малко, за да паркира. Оптимист е мъж, който си мисли, че тя няма да се опита да го направи.
*
Двама най-добри приятели били единият оптимист, другият – голям песимист. Оптимистът имал ловно куче, което можело да ходи по вода. Един ден завел приятеля си на лов за патици, над тях прелетяло ято и той уцелил една, която паднала в близкото езеро. Кучето веднага хукнало по водата, притичало през езерото и донесло патицата. Оптимистът попитал приятеля си:
- Е, как ти се струва?
- Ами… кучето ти всъщност изобщо не може да плува, нали? – отвърнал песимистът.
*


*
Един човек бил голям песимист и всичките му приятели били свикнали с това, но един ден той им казал:
- От днес вече съм оптимист!
Те много се зарадвали, но го виждат все така умислен и намръщен, както преди и го питат защо е така.
- А вие да не си мислите, че е толкова лесно да си оптимист, ако знаете колко е трудно.
*

Падат в една пропаст двама алпинисти – песимист и оптимист.
Песимистът:
- Падам…
Оптимистът:
- ЛЕТЯ!!!




=//=//=//=


Всеки ден хората гледат песимистично на своето бъдеще и за съжаление повечето от тях не разполагат с положителна среда или не получават подкрепа от обществото.

Ако сте заобиколен от позитивни и щастливи хора, оценяващи положително това, което правите, вие можете да живеете не само много щастлив, но и един по-ефективен и дори по-дълъг живот. Проучванията показват, че хората, които са позитивно настроени и със страст преследват мечтите в живота си, живеят между 7 и 10 години по-дълго. Друго предимство на оптимизма е самоуважението, което от своя страна помага за постигане на успехи във всички начинания. За да бъдем оптимисти, трябва да загърбим отрицателните мисли и чувства. Тези, които могат да променят своите мисли, са в състояние да променят и своя живот!
Повече от всякога ние се нуждаем от оптимистични хора до себе си в тези трудни времена. Затова присъединяването към такива хора дава шанс за подобряване на личните перспективи и възможности в живота.
Вие, като позитивно мислещи и оптимистични хора, правите една изключителна услуга на човешките същества до вас. Излъчвайки позитивизъм и оптимизъм, вие наистина им помагате в спасяването на техния живот, надежди и мечти!

 Оптимизъм и здраве
 Когато сте позитивни или с положителна нагласа и очаквания, вие намалявате риска от няколко тежки заболявания, потвърждавайки тезата, че оптимистите са по-здрави хора.
Погледнете на оптимизма като на превантивна медицина! Чрез действието на нашите мисли, различните хормони и химични вещества навлизат в кръвта. Тези вещества могат да определят нашето енергийно ниво, настроение и здравословно състояние, следователно и нашите резултати в работата и у дома. Без съмнение нашия ум и тяло са взаимосвързани и както можем да влияем с мисъл върху тялото си, то с пълна сила важи и обратното; това означава, че ние сме единственият господар на нашия живот и бъдеще.

Ключът към щастието
Приемете и затворете страниците от вашето минало.
Живейте изпълнени със задоволство в настоящето.
Имайте положителни очаквания за бъдещето.
Предприемете конкретни стъпки за по-щастлив и успешен живот.
Вярвам, че само това, което правите днес и в бъдеще е нещото, което има значение! Нашето бъдеще не се определя от миналото ни, а единствено от позитивната настройка и тези конкретни стъпки, които ни предстои да предприемем!

 Ключът към успеха в бизнеса
 Оптимистът живее с отворено съзнание и сърце. Това се вижда ясно и се усеща от околните, привличайки нови и нови хора. Ако сте оптимист, хората ще ви намерят за атрактивен, което ще ви позволи да изградите свой собствен бизнес и да имате по-качествен начин на живот. Позитивното отношение и поведение ще ви помогне да постигнете не само личните си цели, но по този начин ще се почувствате по-добре!



 Важността на волята за победа
 Днес, изтъкнатите специалисти твърдят, че успехът се дължи не само на волята за победа, но и на желанието за извършване на необходимата работа за този успех.

Хората, които желаят успех, предприемат действия и започват работата, необходима за този успех и ако това е възможно, дори още днес!

 Оптимистите живеят живота си изпълнени с надежда!
 Във всяка ситуация трябва да се опитваме да поддържаме позитивен дух и да променяме действията си по начин, който да ни дава възможност да бъдем енергични, здрави и изпълнение с надежда. Някои казват, че хората осланящи се на надеждата са наивни. Най-вероятно изглеждамПо-добре да изглеждаме наивни за скептиците по света, но  да живеем с надежда, оптимизъм и отворено съзнание...
=//=//=//=

Да си оптимист е отношение – към себе си и към живота! Да гледаш позитивно на нещата, означава да се стремиш да постигнеш най-доброто за себе си, да израстваш, преодолявайки проблемите си и да се бориш с всички средства за постигането на победа, успех и реализирането на своите мечти.
Правилната посока е “напред и нагоре”! Започни и продължавай – само напред и само нагоре! Пътеката няма край, а споменатите бонуси – щастие, радост, живот, любов – ги получаваш пътьом. Защото…
Щастието не е крайна точка на пътуването, а самото пътуване! 




Няма коментари: