ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...

ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...
ЛЮБОВТА ЛИ?ЛЪЖА БИЛО Е ВСИЧКО,КАЗВАТ... НО КОЛКО ИСТИНИ ДО ДНЕС НАПРАВИЛИ СА МЕ ЩАСТЛИВА?!

петък, 14 февруари 2014 г.

ДНЕС Е...14 февруари-ВИНО И ЛЮБОВ...

Любов и вино...Вино и любов...
или 2 в 1-неочаквано добра
комбинация:)

На 14февруари
Православната църква почита свети Трифон,а
Католическата църква -свети Валентин.

Интересното е, че и свети Валентин, и свети Трифон са живели почти по едно и също време. И двамата са били и лечители, и двамата претърпяват мъченическа смърт. Живеят около 255-та година.

Свети ТРИФОН  е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Христа, при царуването на император Деций Траян, бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, след като излекувал дъщерята на римския император Гордиан III.


Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.


Свети ВАЛЕНТИН-светците с името Валентин са били двама - единият от Рим, а другият от Терни в Италия. Предполага се, че единият е бил свещеник, който сгодявал двойки, въпреки забраната на римския император Клавдий II Готски, поради отклоняването на войниците от служба, и затова бил екзекутиран на 14 февруари /269 г.сл.Христа/. Според Католическата Енциклопедия пък (1908 г.), има поне трима светци, наречени Валентин. Всички те са били мъченици и са записани под датата 14 февруари:
1.римски свещеник — понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя Виа Фламиния.
2.епископът на Интермамна (днешен Терни) — също понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя Виа Фламиния, но не на същото място като свещеника
3.мъченик в Африка, за когото не се знае почти нищо друго.

                                                    

Свети ТРИФОН се счита за пазач на лозята и празникът ТРИФОН ЗАРЕЗАН е в негова чест.Трифон Зарезан празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник и сготвя кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето.

Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. Отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“.


След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение. 
„Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар.

Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града и спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Царят отговаря на благословията с „Амин“. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село.
 Затова за цар на този празник се избира заможен човек.Малцина знаят, че свети Трифон е покровител и на една друга малка общност - на соколарите. Според древно предание руският цар Иван Грозни бил страстен соколар. Веднъж по време на лов в известното с богатия си воден дивеч село Напрудное (днес северно предградие на Москва, в района на Рижката гара) той загубил своя любим бял северен сокол - изключително красива птица. За птицата отговарял младият соколар Трифон Патрикеев (от рода на князете Патрикееви). Отчаян от загубата, цар Иван Грозни заповядал на младежа да намери неговия пернат любимец в тридневен срок и го заплашил със смърт, ако се върне с празни ръце. Три дни младият Трифон търсил безуспешно птицата в Соколарската гора. В края на дадения му срок приседнал на склона при хълма на Голямото езеро и задрямал изтощен. Насън му се явил св. Трифон на бял кон със сокол на дясната ръка и му казал: "Стани, вземи този сокол и прославяй Бога", а после му показал, къде да го намери - на една ела в Митищенската гора. Соколарят тръгнал и намерил дървото, а на върха видял изгубения сокол,занесъл го на царя и така спасил живота си. В памет на това чудно избавление от смъртта, Трифон Патрикеев построил на мястото, където му се явил св. мчк. Трифон, отначало малък параклис, а по-късно и църква, която съществува и до днес и се отнася към ХVІ век. На стената и има интересна фреска - св. Трифон с кацнал бял сокол върху дясната ръка. Това е т. нар. "руска икона" на св. Трифон. Днес оригиналът й се съхранява в Третяковската галерия.
                                           


Празникът СВЕТИ ВАЛЕНТИН пък е обявен за честване на 14 февруари от папа Геласий I около 494 г. Първата регистрирана асоциация на Свети Валентин с романтичната любов датира от 14 век в Англия и Франция, където тогава хората вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажвали.

По време на Средновековието влюбените си разменяли послания на 14 февруари, наричайки ги валентинки. Вероятно много от легендите за Свети Валентин са били измислени в този период. Някои от най-известните легенди твърдят, че:
 Вечерта преди мъчението на Свети Валентин заради това, че е християнин, той пратил любовно послание до дъщерята на тъмничаря си, в което пишело „От Твоя Валентин“.Друга легенда гласи,че по време на забрана за женитба на римски войници, наложена от император Клавдий ІІ, Свети Валентин тайно помагал за уреждането на женитбите. В повечето от тези легенди 14 февруари е датата, която се свързва с мъченичеството на Свети Валентин.
Картичка от 1910 г.
Съвременният празник Свети Валентин вероятно е въведен в Северна Америка през 19 век от британски заселници. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички.В САЩ, първите масово произведени валентинки са фабрикувани и продадени през 40-те години на 19 век от Естер Хауланд.
На 14 февруари влюбените изразяват обичта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони или правят дарения на организации анонимно. Обичайно е да се подаряват цветя на Свети Валентин.
През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци. Най-популярните подаръци са рози и шоколад.


~*~*~*~*~

Дали ще ЗАРЯЗВАТЕ


или ще УХАЖВАТЕ-

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

3 коментара:

Анонимен каза...

КАКТО ВИНАГИ НЕВЕРОЯТНО ВЪЛНУВАЩО !
ЧЕСТИТ ДВОЕН ПРАЗНИК, МИЛА ! :* <3

Tsanka Ilieva каза...

Благодаря ти,Пепи!Честит да е и на тебе! <3 :)

Pepa Maglova каза...

Честит двоен празник, мила Цане ! Обичай и бъди обичана ! Светлина в очите и любов в сърцето !