ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...

ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...
ЛЮБОВТА ЛИ?ЛЪЖА БИЛО Е ВСИЧКО,КАЗВАТ... НО КОЛКО ИСТИНИ ДО ДНЕС НАПРАВИЛИ СА МЕ ЩАСТЛИВА?!

понеделник, 14 ноември 2011 г.

Красивата любов

"И днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази-на Ромео и Жулиета"
Най-красивата любов,възпята в стих...


„Ромео и Жулиета“ (на английски: Romeo and Juliet) е пиеса, една от ранните трагедии от Уилям Шекспир, разказваща за двама млади влюбени и тяхната невъзможна любов, довела до помиряване на воюващите им семейства. Тя е може би една от най-известните негови пиеси и е считана за най-популярната любовна история.

Историята всъщност не е нова и е взета от италиански приказки, преведена в стих през 1562 година и след това преразказана в проза през 1582. Шекспир взима идеята, но създава и нови характери, като този на Меркуцио и разширява действието. Счита се, че е писана между 1591 и 1595 и е публикувана през 1597.
Пиесата е филмирана многократно, представяна е като балет и опера
                                  Ромео и Жулиета
                                              сюжет
Пиесата започва с улични боеве между враждуващите родове Монтеки и Капулети. Ескал, принцът на Верона, се намесва и обявява, че нарушаването на мира ще бъде наказано със смърт.
Ромео, синът на лорд Монтеки, е влюбен в момиче на име Розалина, което обаче е положило обет за целомъдрие. Заедно с братовчед си Бенволио той решава да посети бала с маски, организиран от Капулети, с надеждата да я види. Но вместо това той среща Жулиета, дъщеря на лорд Капулети и се влюбва в нея.
Пречка за любовта между Ромео и Жулиета е враждата между техните семейства — Монтеки и Капулети. Двете фамилии се помиряват едва след ранната смърт на двамата влюбени, които отказват да живеят един без друг...


Гледала съм много филмови и театрални версии на трагедията...За мене най-сполучливата екранна версия е английската продукция от 1968 година...
Ромео и Жулиета (на английски: Romeo and Juliet, на италиански: Romeo e Giulietta) е филм от 1968 година с режисьор Франко Дзефирели и с Ленърд Уайтинг (Ромео) и Оливия Хъси (Жулиета) в главните роли. Филмът е екранна адаптация на едноименната творба на Уилям Шекспир. Въпреки това обаче има някои различия в детайлите от оригиналната творба.

Печели Оскари за най-добра кинематография (оператор) и най-добри костюми, а е номиниран още за най-добър филм и най-добър режисьор. Разказвач във филма е Лорънс Оливие, който чете пролога и епилога.Като добавим и прекрасната мелодия на Нино Рота-филмът стига до най-дълбоките кътчета в човешката душа...



Няма коментари: