ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...

ВСИЧКО Е ЛЮБОВ...
ЛЮБОВТА ЛИ?ЛЪЖА БИЛО Е ВСИЧКО,КАЗВАТ... НО КОЛКО ИСТИНИ ДО ДНЕС НАПРАВИЛИ СА МЕ ЩАСТЛИВА?!

сряда, 7 януари 2015 г.

Днес е...ИВАНОВДЕН!

7 януари-
ИВАНОВДЕН

Чества се паметта на Свети Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк, кръстителя на Иисус. Наречен е още “Предтеча”, защото е вървял преди Христос и е подготвял хората за неговото рождение.

Понеже главната задача в живота на светия Господен Кръстител Йоан е изпълнена в деня на йорданското Богоявление, от дълбока древност светата Църква е отредила за неговото възпоминание следващия ден подир този велик празник. Той е наречен негов “събор”, защото на това богослужебно тържество всички вярващи са призовани да се съберат за молитвена прослава на този “най-голям между родените от жени”.

Между евангелските личности, които са окръжавали Спасителя, Неговият велик Предтеча заема изключително място, както по начина на своето идване на света, така и по своето неповторимо служение. Бележит е неговият принос при кръщаване на юдеите, подготвяни за посрещането на очаквания Месия – Христос.

 Неговата трагична раздяла с грешния иродовски свят в окървавената тъмница на Махеронската крепост също полага особен печат и ореол на мъченическото му 34-годишно земно поприще.

Между всички останали пророци той се отличава още и с това, че е имал предназначението да посочи с ръка Тогова, за Когото е пророкувал на света.
Този необикновен Божи избраник, който блести с многобройните си достойнства на границата между двата Завета, притежавал такава нравствена чистота, че по-скоро би могъл да бъде наречен ангел, отколкото човек. Затова и християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна. На неговото строго въздържание подражавали най-великите християнски подвижници, а неговата доблестна смърт вдъхновявала всички мъченици през време на гоненията срещу християнската вяра.



В българската народна традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената, предния ден, вода. Периодът на т.нар. мръсни дни е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.
 Самият ден след Йордановден е посветен на младото семейство, което е минало под венчилото през тази година. Кумът, който е венчал, а после и кръщавал новородените, приготвял дарове за малките деца и със специален обреден хляб, обкичен със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец, забодени върху него, посреща младото семейство. Младите отиват в дома на своя кум, за да му поднесат приготвените от тях дарове, хляб, баница и печена кокошка. Празникът е в чест към кума, който е утвърдил брак и е дал име на децата.Традицията повелява кумовете и деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, сключили брак преди година.

Традиция е да се посетят и именниците, в някои райони има обичай да бъдат ритулно къпани в реката, а който не желае да го къпят, трябвало да се откупи, но задължително го пръскат с вода за здраве.


Честит имен ден на Иван, Ивана, Йоан, Йоана, Ива, Ваньо, Ваня, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона,Йото,Калоян

)))*(((
Любопитно...
На 28 юли 2010 г.точно в 13:30 часа, по време на разкопки на остров „Св. Иван” край Созопол, екипът на проф. Казимир Попконстантинов открива мощехранителница. За себе си професорът е убеден чии са мощите в реликвария. На следващия ден той открива и доказателството, което целият християнски свят очаква с трепет – малка кутийка с надпис на гръцки, който съобщава, че с нея са донесени част от мощите на Св. Йоан Кръстител.

„Извиках от вълнение!” – разказва археологът. – „Открих това, което никога не съм очаквал, че мога да открия в съчетание!… Осъзнавайки, че е в ръцете ми е реликварий с части от светите мощи на св. Йоан – това е като дар Божий!… Прекръстих се и благодарих на Бог, че ми даде тази радост на душата!”
Малко хора знаят, че точно Созопол е най-старият християнски център по българските земи – тук за пръв път се появява християнството и е основана първата християнска общност.” Историкът разказва, че на остров Свети Иван е имало манастир, унищожен още през XVII век и затова никой не знаел за него.През 70-те години във Ватикана проф. Божидар Димитров попада на ръкописи, разкриващи информация за манастира. От тях става ясно нещо, което е част от доказателството за автентичността на намерени мощи. Манастирът не бил обикновен, а много голям и под прякото подчинение на Константинополския патриарх, който го избрал за своя резиденция. Свещениците били наследници на българската и византийската царски фамилии и се ползвали с привилегии, а манастирът бил по-луксозен с две големи църкви. При съвременните разкопки са намерени останки от църква, която археолозите предполагат, че е разрушена в края на 5 век.

Незнайно колко години след разрушаването й, духовниците от Константинопол решават да построят нова църква на мястото на старата. Според църковния канон при построяването на нова църква върху останките на вече разрушена, е необходимо под основния камък на олтарната маса да бъдат поставени в мощехранителница мощите на светеца-патрон на църквата. И тъй като в Константинопол се пазят главата и ръката на свети Йоан, този манастир е имал възможността да получи част от мощите на светеца.

И така надписът върху т.нар. „транспортен” реликварий и фактът, че намерените части от мощите са били заровени, а не изложени за поклонение пред вярващите категорично доказват автентичността на находката.
По думите на проф. Попконстантинов, доказателственият материал е оценен и от чуждестранни специалисти, а негов колега от Ватикана споделя, че през последните 500 години в цял свят не е имало такова голямо откритие. Невероятната находка всъщност разкрива нещо непознато за световната археология – тя възстановява пътя и начина за пренасяне на мощи на светец...
)))*(((


"Йовано,Йованке"
https://www.youtube.com/watch?v=oqCqbd8-4Xc






вторник, 6 януари 2015 г.

Днес е...ЙОРДАНОВДЕН!


6 януари-
Йордановден...

Йордановден, или Богоявление, е третият по значимост християнски празник през годината. 
На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявление.


На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. От днес започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. Традицията е възобновена през 1993 година.


"Прочу се Дана,Йордана"
https://www.youtube.com/watch?v=0YnuWVPcBos




"Запяла е хубава Йордана"
http://www.youtube.com/watch?v=OaVlU1qeA_o



Честито на всички именници!